Dyrkning af grøntsager i drivhus er heldigvis blevet mere og mere populært i takt med mange har fået smag for hjemmedyrkede grøntsager og luft i økonomien så drivhusdrømmene kan realiseres.
Der findes naturligvis ingen ‘færdig-manualer’ som man kan følges punkt for punkt for at få succes med dyrkning i drivhuset. På Internettet og især på Facebook florerer der mange skrøner/myter som ikke vil dø, men som flittigt holdes i live med ‘mund-til-mund’ metoden.
En af myterne fortæller man skal lukke døre/vinduer om natten for at holde på varmen – det er forkert, lukkede døre/vinduer holder på fugten (og ikke på varmen) – for at undgå et fugtigt miljø (og sygdomme) skal man have god luftcirkulation – også om natten – derfor anbefales det at holde vinduer/døre åbne døgnets 24 timer.
En anden myte er agurkeplanter ikke må få vand på stængelen så rådner den – det er forkert, derimod må stænglen ikke stå og være fugtig i længere tid – så rådner den. En 3. myte er at tomat og agurkeplanter ikke må få vand på bladene så bliver de solskoldet, det er forkert – man må gerne sprøjte vand på bladene på varme dage for at sænke temperaturen i drivhuset – vandet på bladene fordamper i løbet af få minutter.
Planter skal naturligvis have noget at leve af, jeg har valgt at plante i jorden som er en blanding af havejord og god spagnum. tilsat organisk hønsegødning i pilleform – og tilsat et par håndfulde perlekalk. Jeg gøder ca. 1 gang om ugen i sæsonen og strør perlekalk ca. hver 14. dag. Når de nederste blade bliver gule har de ingen funktion for planten længere – jeg klipper blade af op til første tomatklase.
Nogle vælger at så deres planter med frø fra frugter fra sidste år, det er en dårlig ide hvis der har været sygdom og ikke mindst krydsbestøvning når der har været flere sorter i samme drivhus, så bestøver planterne hinden på kryds og tværs – og så ved man ikke 100% hvilken sort der kommer ud af det.
Dem som vælger at lave deres egne planter placerer dem desværre ofte i små potter i vindueskarmen for de skal have lys, det er faktisk en dårlig ide da planterne i stedet for at blive kraftige og sunde planter ofte bliver lange og ranglede pga. lysmangel – lange ranglede planter giver som regel ikke ret stort udbytte da de har brugt tid/energi på at holde sig i live i stedet for at bruge tid/energi på at blive til kraftige planter. Derfor anbefales det at bruge gro-lys til planterne i stedet for.
En tommelfingerregel er man kan sætte tomatplanter i drivhuset på morsdag og agurker på fars dag – det er en gammel tommerfingerregel som er 40/50 år gammel – desværre holder den ikke i dag pga. klimaforandringerne, i dag er det ikke usædvanligt der kommer frost i starten/midten af maj måned, derfor er mavefornemmelsen vigtigere end mors/farsdag.
Hvis planterne kommer i drivhuset for tidligt, eller hvis der kommer sen nattefrost er planterne udsat for høje temperatursvingninger nat/dag og bliver sat tilbage og kan senere blive udsat for griffelråd fordi plantens evne til at optage kalcium er ødelagt.
For at få et godt udbytte i drivhuset skal planterne naturligvis have noget at leve af: God jord, gødning og ikke mindst vandes regelmæssigt – og ikke mindst udluftning/luftcirkulation for at nedsætte risikoen for sygdomme. Forøvrigt er en god gødning med til at fremhæve smagen i både tomater, agurker, peber og chilli. Ved plantning direkte i jorden (bede) kan tomater/agurker/peber yde ca. 50% mere end i en plantesæk/kapilærkasse. Jeg har mini-sprinklere i drivhuset som vander 15 min. morgen og igen 15 min. aften – på varme dage overbruser jeg ALLE planter midt på dagen for at sænke temperaturen så planterne ikke bliver brændt af solen.
Spindemider er små røde krible/krable som lever på undersiden af bladene – de suger næringen ud af bladene som bliver lysgule og langsom dør planten – der findes nogle gode råd til at minimere skaden:
Fjern og destruér de værst angrebne blade.
Sprøjt bladene med insektsæbe, sprøjt især undersiderne af bladene. …
Sæt spindrovmider, Phytoseiulus persimilis, ud et par dage efter, du har sprøjtet med insektsæbe. …
Gentag overstående, hvis spindemiderne fortsat æder dine planter.
Det er en god ide at vaske drivhuset ned med insektsæbe om efteråret når alle planter er taget ud – og igen om foråret inden der plantes.
Griffelråd kan skyldes flere ting, men som regel skyldes det plantens manglende evne til at optage kalcium – det skyldes ofte planten har været udsat for store temperatursvingninger pga. nattefrost eller fordi planten har været sat ud i drivhuset for tidligt og har været sat tilbage i vækst. I sjældne tilfælde KAN det skyldes kalkmangel, nogle bruger knuste æggeskaller hvis der vandes med regnvand – det har ingen effekt da æggeskaller typisk opløses i løbet af 3-5 måneder.
Agurkeplanter kan af til avle bitre agurker, det fremkommer hvis et bestemt gen kommer til at dominere, dette kan ‘næsten’ undgåes ved at købe certificerede frø eller planter fra Planteskolen/Plantecenter. Den bitre smag skyldes giftstoffet ‘Cucurbitaciner’, giftstoffet giver ikke livsfarlig forgiftning, men giver kvalme, mavesmerter, opkast og diare. En enkelt bid af agurken er nok til at give forgiftning, det gælder både rå og tilberedte agurker. Biterheden kommer typisk pga. stress. Hvis planten har nogle dårlige gener vil de altid komme hvis planten har været stresset pga. vandmangel eller for høje og/eller lave temperaturer.
Forøvrigt kan planten også blive stresset af ingen eller mangelfuld gødning.
I købte certificerede F1 frø og købeplanter er det dårlige gen næsten ‘fremavlet’ væk – det kan dog forkomme i sjældne tilfælde. Derfor er det vigtigt at købe certificerede F1 frø eller danske planter.
En god kraftig tomatplante (fx. Gemini eller Elin) kan hvis den behandles godt med gødning og vand give 20-25 kg, slangeagurk kan give 30-40 agurker og en miniagurk kan give omkring 80-100 små velsmagende agurker.
Nogle klipper toppen af tomatplanter når de har nået en vis højde, det er i min verden en stor fejl – når man klipper toppen af stopper man væksten og får kun de tomater der er på planten. Har man brugt tid på at så (eller penge på at købe færdige planter), tid på at passe og pleje dem gennem sommeren skal planterne yde det de kan – der er ingen ide i at ‘nøjes’ med få tomater når planten kan yde meget mere.
Så er der til en omgang agurkesalat.
Der skal naturligvis være plads til et hyggehjørne i drivhuset, hvis der er mulighed for det.
Hr. Flæskefjæs elsker divhuset.
Alle billeder af drivhus/tomater/agurker er fra mit eget drivhus 2022)
Der er stor forskel på købte F1 frø og frø man selv har samlet, F1 frø er en 99% garanti for man får den tomat/agurk som er afbilledet på frøposen – samler man frø for egne tomater/agurker ved man ikke altid hvad man får ud af det. Hvis man har flere forskellige sorter i drivhuset kan man ikke undgå krydsbestøvning, hvis man fx. har en ‘Elin’ og en ‘Cherry’ tomat i samme drivhus kan de krydsbestøve hinanden – dvs. man kan risikere at frø fra fx. ‘Elin’ bliver til ‘Cherry’ tomater, (eller modsat), eller måske endda bliver til en krydsning af de 2 sorter. Derfor er det i min verden vigtigt at købe F1 frø – hvis man går lidt op i hvad man vil have i sit drivhus.
Jeg er helt med på det er spændende selv at lave frø og gro planter, men jeg vil selv bestemme hvad jeg vil have i mit drivhus – men heldigvis har vi mennesker forskellige meninger/opfattelse.